Samin ensipurjehdus perheen kanssa
Olemme viisihenkinen perhe johon kuuluu 10, 12 ja 14 vuotiaat pojat, minä innokas purjehtija isä sekä avovaimoni, joka ei ole juuri veneillyt. Jo vuosia olemme halunneet lähteä kokeilemaan miltä purjehdusloma tälläisen porukan kesken mahtaisi tuntua.

Itselläni on kokemusta purjehtimisesta jo vuodesta -81 alkaen, jolloin olen viettänyt ensimmäisen kesäni merillä purjehtien, eli jo yli 30 vuotta kokemusta. Olin pyöritellyt mielessäni vaihtoehtoa miten saisimme kokeiltua sopisiko purjehtiminen meidän perheellemme. Oma veneemme oli joitain vuosia sitten myyty, joten vuokravene oli ainoa vaihtoehto. Tutustuin Skipperi-palveluun n. vuosi sitten Facebookin kautta ja innostuin välittömästi ideasta vuokrata vene suoraan omistajalta Skipperin välittämänä. Tiedän kokemuksesta, että vuokraaminen omistajalta on paras vaihtoehto sillä omistaja tuntee aina veneensä parhaiten, on pitänyt huolta veneestään ja ongelmatilanteiden sattuessa neuvot ja opastus ovat parhaita.

Rekisteröidyin Skipperiin ja aloin etsiä mahdollista venettä reissullemme. Kesälomamme aikataulu aiheutti suuria rajoituksia lähtöaikaan ja palvelussanne oli käytännössä kaksi potentiaalista venettä. Kimin Dufour 38 GL oli juuri sellainen vene millaista toivoin vuokrattavaksi. Lähes ammatikseen purjehtiva omistaja, lähes uusi vene loistavilla varusteilla sekä suurilla sisätiloilla olisi juuri meille sopiva. Hieman arvottuamme lähtöä sekä matkamme pituutta näin ensi kerraksi päädyimme vuokraamaan Kimiltä Dufourin heinäkuun alussa viideksi päiväksi.

image43

Teimme päätöksen veneen vuokraamisesta edellisenä päivänä ennen lähtöä ja Kimi järjesti kaiken niin, että pääsimme yöpymään jo lähtöä edeltävänä iltana veneelle, joka sijaitsi Katajanokalla. Kimi oli sunnuntai-illasta vastassa veneellä ja teimme veneeseen perehdytyksen. Se oli kattava ja sain kaiken tarvittavan tiedon veneestä, sen käyttämisestä ja ominaisuuksista sekä kaikki tärkeät turvallisuusohjeet. Kimi sanoi, että hänelle saa soittaa koska vain jos kysyttävää olisi ja lupasinkin soitella välittömästi jos jotain ilmenee. On kivempi kysyä jos jotain ei tiedä tai osaa. Lupasimme pitää venettä kuin omaamme ja näin jäimme hyvillä mielin pakkaamaan venettä. Söimme pizzat iltapalaksi ilta-auringossa veneen kannella ja filistelimme tulevaa seikkailuamme. Pojat ihmettelivät kaikkea veneessä sillä kaikki oli heille ihan uutta sekä ihmeellistä.

Seuraavana aamuna irrotimme köydet ja suuntasimme kohti Hankoa. Pakollinen reitti saaristoon pyrkiville toimi nyt meille ensipurjehdusreissuksi oivasti. Päivään mahtui aurinkoa, sadetta, tyyntä sekä tuulta. Veneen bimini katos oli aivan loistava, sillä sen sai erittäin nopeasti sateen sattuessa käännettyä paikoilleen ja se oli niin kookas ettei edes sadevaatteita tarvinnut laittaa päälle vaan pysyimme koko poppoo kuivana sitloodassa. Kun aurinko jälleen kampesi esiin käänsimme vain katoksen pois ja jatkoimme purjehtimista. Vene tuntui juuri sopivalta ja oli helppo käsitellä myös tällä miehistöllä. Nostimme purjeet heti satamasta päästyämme ja seilasimme kohti Porkkalan selkää. Saavuimme illansuussa Bärösundiin, jossa oli edessä ensimmäinen rantautuminen, mikä lienee jännittävin vaihe ensikertalaisille. Virta oli erittäin voimakas kapeikossa ja tuuli painoi suht kovasti, mutta onnistuimme rantautumaan ilman draamaa ja suuntasimme tyytyväisinä rantaravintolaan ruokailemaan. Onnistuneen päivän jälkeen oli superia käydä lämpöisessä suihkussa sekä tulla lämpöiseen veneeseen katselemaan hetkeksi auringon laskua. Uni maittoi ja pojatkin löysivät omat paikkansa nukkua veneessä, vaikkei ihan helpolta aluksi tuntunutkaan. Kaikki halusivat keulahyttiin, joka oli ikävä kyllä varattu meille vanhemmille.

Seuraavana aamuna lähdimme liikkeelle puolipilvisessä kelissä kohti Hankoa ja suht navakan tuulen saattelemina saavuimme iltapäivällä Hankoon. Hangon regatta oli seuraavana viikon vaihteessa, joten laiturit alkoivat olla jo täynnä, mutta saimme suht kookkaalle veneellemme paikan vielä. Sauna, hyvä ruoka, limut sekä jäätelöt kävivät kaupaksi ja pojat juoksivat pitkin satamaa innoissaan. Tuli mieleen omat lapsuuden kesät ja ne kymmenet kerrat, kun itse olen lapsena Hangossa purjehtien vieraillut. Huomasimme avovaimoni kanssa, että purjehdus toimii tälläkin tiimillä kunhan päiväetapit ovat tarpeeksi lyhyitä. Vietimme Hangossa päivän ja lähdimme seuraavana aamuna takaisin kohti Helsinkiä. Lähdön hetkellä huomasin ettei karttaplotteri jostain syystä toimi. Virransyöttö oli katkennut enkä kyennyt löytämään ratkaisua. Tässä vaiheessa tuli hyvin esiin miksi vuokraaminen omistajalta sekä sellaiselta henkilöltä, jolla on erittäin paljon kokemusta veneilystä on paras ratkaisu. Soitto Kimille joka sanoi hänen ystävänsä olevan veneellään vieressämme Hangossa. Noin viiden minuutin kuluttua veneellemme saapui Kimin kaverin, joka totesi virtataulun plotterin kytkimen olevan nolla asennossa. Ilmeisesti pojat olivat räplänneet niitä laittaessaan valoja tms päälle. Virtanappi päälle ja karttaplotteri heräsi henkiin. Tähän kaikkeen meni n. 10 minuuttia "ongelman" alkamisesta. Loistavaa palvelua sanoisin.

image21

Lähdimme siis kohti Helsinkiä ja saavuimme yöksi Elisaareen, joka oli Kimin suosittelema paikka. Superkaunis, kapea lahden pohjukka, pienellä jokimaisella sisääntulolla, jossa oli kaikki tarvittava auringosta alkaen. Kävimme syömässä vanhassa kartanossa, jonka jälkeen pojat halusivat vielä uimaan. Vesi oli todella kylmää ja taisi pojillakin mennä pupu pöksyyn, joten tyydyimme veneemme suihkuun joka oli aivan superluksusta lämpimine vesineen. Aamulla heräsimme kauniiseen auringonnousuun ja söimme aamupalan ulkona auringonpaisteessa. Venytimme hieman lähtöä hienon kelin johdosta ja söimme vielä jäätelöt. Pojat harmittelivat koska eivät vielä halunneet lähteä. Mutta matkamme oli tulossa loppuunsa tällä erää, joten lähdimme kohti Katajanokkaa.

Saavuimme illaksi Katajanokalle ja yövyimme veneen omalla paikalla. Olimme sopineet veneen luovutuksen seuraavaksi päiväksi ja Kimi ilmoitti olevansa itse jo Hangossa regatassa kilpailemassa, joten hänen vaimonsa tulisi tekemään vastaanottotarkastuksen. Kimin vaimo Anna tulikin sovittun aikaan ja veneen luovutus sujui leppoisissa Merkeissä.

Reissumme oli erittäin onnistunut kokeilu ja pojat olivat niin innostuneita purjehduksesta, että haluavat lähteä ehdottomasti ensi kesänä uudelleen ja tällä kertaa pidemmälle reissulle aina Ruotsiin asti. Kimin kanssa vielä viestittelimme jälkikäteen ja sanoin varailevani venettä jälleen ensi kesänä uutta reissua varten, sekä kiittelin loistavasta veneestä ja mahtavasta palvelusta. Kesäloma jatkui siitä mökkeillen ja poikien suunnitellessa missä hytissä seuraavalla matkalla kukakin nukkuisi. Itse aion tehdä vielä extra reissun kavereiden kanssa Tallinnaan jonain pitkänä viikonloppuna loppukesästä.

image32

Antaisin Skipperi vuokraamopalvelusta arvosanaksi täyden kympin. Palvelu on ehdottomasti kätevin ja helpoin tapa päästä kiinni veneilyyn, johon kenties ei edes muutoin olisi mahdollista päästä. Saatika sitten olisi varaa. Vuokran maksutapahtumat tuntuivat turvallisilta sekä helpoilta käyttää ja saimme heti vahvistukset siirroista sekä vuokrauksen hyväksynnästä. Vakuusmaksu joka vuokrauksen yhteydessä maksettiin palautui reissun jälkeen alle viikossa tililleni, joten sekin sujui hyvin ja luotettavasti. Nyt saa käyttöönsä superloistavan veneen sieltä mistä sen haluaa, kohtuullisella omavastuulla. Harvalla perheellä on varaa laittaa veneeseen 160 000€ ja käyttää venettä noin viikon kesässä. Näin ollen myös vuokranantajalle tämä on ideaali palvelu, nyt he pystyvät kattamaan veneen kuluja, sekä itse valita kenelle veneensä vuokraavat. On hyvin luonnollista, että omistaja haluaa varmistua vuokraajan veneen käsittely taidoista. Tulevaisuudessa oman veneen hankinnan tullessa ajankohtaiseksi hyvinkin pian aion ehdottomasti jättää oman veneeni Skipperiin vuokrattavaksi.